«Fresko» ψάρι στο βουνό!

    Πέστροφα gourmet σε 700 μέτρα υψόμετρο με όνομα, ταυτότητα, συσκευασία και γεύση

    Σχήμα οξύμωρο να το λες, αλλά και να το βλέπεις. Ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας, σε πράσινες φυλλωσιές και δίπλα από ένα ποτάμι που κυλάει όλο το χρόνο ασταμάτητα με τα παγωμένα νερά του χειμώνα, βρίσκεται ένα ιχθυοτροφείο, με την ονομασία «Fresko».

    Μια σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας η οποία εκτείνεται στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, στη διαδρομή από το Καρπενήσι προς το χωριό Προυσσός, παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό.

    Οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν το 2012 μια σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας η οποία εκτρέφει -με δικό της γόνο-, συσκευάζει και διανέμει τα ψάρια με νερό από την φυσική πηγή του ποταμού –fresko με το όνομα δηλαδή!

    Η προϊοντική γκάμα περιλαμβάνει 4 είδη πέστροφας με βασικό χαρακτηριστικό το φυσικό κάπνισμά τους σε ξύλο οξιάς. Η ποικιλία αποτελείται από το μαριναρισμένο φιλέτο καπνιστής πέστροφας, το απλό φιλέτο, την ολόκληρη καπνιστή πέστροφα και την διάθεση νωπής πέστροφας απ’ ευθείας από τις δεξαμενές εκτροφής.

    Για τους λάτρεις των “καπνιστών”, θα δανειστώ τα λόγια για την διαδικασία του καπνίσματος από το site της εταιρείας www.fresko.com.gr και θα τα παραθέσω εδώ για του λόγου το αληθές: «Αφού αλιεύσουμε τα ψάρια μας από τις δεξαμενές μας σε βάρος περίπου 400 – 500 γραμμάρια, τα καθαρίσουμε προσεκτικά και τα μαρινάρουμε, τα καπνίζουμε στο καπνιστήριο που έχουμε κατασκευάσει, το οποίο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 22000:2005.

    Αρωματίζονται με καπνό από ξύλο οξιάς και αφού πετύχουμε την παστερίωση του ψαριού, φτάνοντας τους 90c τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα συσκευάζουμε ολόκληρα ή φιλέτα σε κενό αέρος και συντηρούνται για 7 μήνες σε χαμηλή θερμοκρασία κάτω των 4 βαθμών κελσίου».

    Για να μιλήσουμε όμως για την επόμενη ημέρα.. το νεότερο επιχειρηματικό εγχείρημα είναι το «Fresko aquaculture». Η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης με την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Λίμνη των Κρεμαστών. Ένα νέο project που –για να μιλήσουμε με αριθμούς- φτάνει τον ετήσιο όγκο παραγωγής στους 80 τόνους, ποσότητα ικανή να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης των καταστημάτων λιανικής, delicatessen καθώς και στην συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα Super Market.