Το 3D Γεφύρι του Μανώλη!

  Από «Τα γεφύρια της Ευρυτανίας» στο Γεφύρι του Μανώλη, στην πρώτη περιοδική έκθεση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας η οποία παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την διαδικασία κατασκευής του ιστορικού γεφυριού του Μανώλη

  Ένα τεράστιο γεφύρι αγκαλιάζει απ’ άκρη σ’ άκρη την τρίτη αίθουσα που έχει το όνομα «Τα γεφύρια της Ευρυτανίας». Αυτή η αίθουσα είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας ιστορίας και αποτελεί την πρώτη περιοδική έκθεση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας.

  Πριν περάσω στις απαραίτητες συστάσεις για τον χώρο που φιλοξενείται η έκθεση θα ήθελα να πω ότι, όσο κι εάν σας φαίνεται παράξενο αυτή η «μεγάλη» μικρογραφία του γεφυριού, εντάσσει απόλυτα τον επισκέπτη στην γεωλογική ποικιλομορφία της Ευρυτανίας, ενός νομού που είναι από τους πιο πράσινους στην Ευρώπη και απαριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 11 πέτρινα γεφύρια ιστορικής αξίας.

  Ένα από αυτά τα γεφύρια είναι το ιστορικό μονότοξο πέτρινο Γεφύρι του Μανώλη, το οποίο βρίσκεται χτίστηκε το 1659 και γεφύρωνε τον Αγραφιώτη ποταμό. Πλέον το γεφύρι τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών και μόνο λίγες μέρες του χρόνου έρχεται στην επιφάνεια για να μπορέσει να το θαυμάσει κάποιος.

  Αφορμή γι’ αυτή την επισήμανση είναι μία ταινία που προβάλλεται στο χώρο του Μουσείου ΚΙΠΕ διάρκειας περίπου 4’ λεπτών, στην οποία απαιτείται η χρήση 3D ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και στην οποία προβάλλεται η διαδικασία κατασκευής του ιστορικού γεφυριού.

  Προσέξτε! Η αναφορά δεν αφορά απλά της ύπαρξη της ταινίας αλλά το περιεχόμενό της, το οποίο αποτελεί μια λεπτομερής περιγραφή κατασκευής του πέτρινου γεφυριού από την αρχή έως την ολοκλήρωσή του, με λεπτομέρειες και στοιχεία τα οποία μέσα από την διαδραστική απεικόνιση, κάνουν την προβολή του βίντεο να μοιάζει ως μια μορφή διδασκαλίας για επίδοξους κτίστες γεφυριών!

  Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό τμήμα του νεοσύστατου Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Ενός πρότυπου, καινοτόμου και βιωματικού μουσείου που εδρεύει στο Καρπενήσι και βρίσκεται υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού.

  Όπως διαβάζω στο σχετικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του μουσείου www.kipe.gr και στη παρουσία τους στο fb @CenterofHistoryandCultureofEvrytania : «Η Ευρυτανία αποτελεί μία σημαντική περιοχή με πλούσια ιστορία και δραστηριότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος κατανοώντας την ανάγκη προβολής αλλά και πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, δημιούργησε το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού της Ευρυτανίας με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας».

  Σημαντική αναφορά για την εύρυθμη και απαιτητική λειτουργία του μουσείου απαιτείται να γίνει για τους υπεύθυνους του χώρου Ηλιάνα Ζιώγα και Αθανάσιο Αθανασιά οι οποίοι με την ξενάγησή τους και την προσωπική τους εργασία αποτελούν την ψυχή του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας.