Το «Cultural Engineering» στον αστικό σχεδιασμό

  Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αφήγημα με ορίζοντα την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, παρουσιάζει η «TIC Team», μια επιτυχημένη ιστορία σύζευξης Μηχανικών στην εργασία και στη ζωή

  Μια νέα οπτική στον αστικό σχεδιασμό με την πολιτιστική ταυτότητα ως βασικό συστατικό στην αρχιτεκτονική συνταγή.

  Ο λόγος για την μελέτη και σχεδίαση της ανάπλασης των 3 πλατειών της πόλης της Ελευσίνας που φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

  Η πρόταση για την αστική αναζωογόνηση -του συνολικού μεγέθους 9 στρεμμάτων- παραλιακού χώρου φέρει στοιχεία παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη του πνευματικού και ιστορικού υπόβαθρου της Ελευσίνας στην ταυτόχρονη πορεία με την ανάπτυξη της ως μια σύγχρονη πόλη.

  Μια προέκταση αλλά και κατάληξη της αρχαίας πόλης δηλαδή, μια διαπραγμάτευση στο ιδεατό και το πραγματικό!

  Την μελέτη των εργασιών έχει αναλάβει η Αρχιτέκτων Μηχανικός Έλενα Υφαντή, μια νέα γυναίκα που η ζωή και οι προσωπικές – επαγγελματικές της επιλογές την έφεραν να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί σε ένα περιβάλλον το οποίο συνδυάζει την μητρότητα με την μηχανική επιστήμη.

  Η Αρχιτεκτονική μελέτη του έργου (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ) έχει ως τεχνική βάση το πολιτιστικό –υλικό και πνευματικό υπόβαθρο της πόλης θέτοντας σε νέο πλαίσιο την ποικιλομορφία του τόπου και τους δεσμούς των κατοίκων με την ιστορία.

  Η ίδια είναι συν-ιδρύτρια της «TIC Team». Μιας ανεξάρτητης μελετητικής κατασκευαστικής εταιρείας με συν-ιδρυτή τον Πολιτικό Μηχανικό Χρίστο Ηλία Τσίχλη, δύο νέοι άνθρωποι –δημιουργικό δείγμα της νέας γενιάς επιστημόνων.

  Οι δύο τους αποτελούν το ιδανικό δίδυμο νέων επιχειρηματιών οι οποίοι συνδυάζουν την οικογένεια και την εργασία –συμμέτοχοι στο εργασιακό μοντέλο του κοινωνικού πλαισίου που φαίνεται να διατηρεί τις αντοχές του ισχυρές στην σύγχρονη Ελλάδα.

  Στα βιογραφικά τους τα οποία αλίευσα από την ιστοσελίδα της εταιρίας https://ticteam.gr/ διαβάζω τα εξής: Για την Έλενα Υφαντή: «Αποφοίτησα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ το 2012 και έκτοτε είμαι μέλος του ΤΕΕ.

  Κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, συνεργάστηκα με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας και της Μυκόνου, με αντικείμενο απασχόλησης την μελέτη και κατασκευή νέων πολυτελών κατοικιών.

  Από το 2016 εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Στόχος μου είναι η βελτιστοποίηση των συνθηκών ζωής των ιδιοκτητών μέσα από την αρχιτεκτονική και το design, μετατρέποντας τις άψυχες κατοικίες σε δοχεία ζωής.

  Για τον Χρίστο Ηλία Τσίχλη: «Αποφοίτησα από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ το 2011 και είμαι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με θέμα «Νέα υλικά και τεχνολογίες στο σχεδιασμό έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα» του ΔΠΘ.

  Είμαι μέλος του ΤΕΕ και ανήκω στο Τμήμα Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών Ά κλάσης του ΥΠΑΠΕΝ.

  Κύρια ενασχόλησή μου αποτελεί ο έλεγχος υφιστάμενων κατασκευών και ειδικών τεχνικών έργων, η αποτίμηση της αντοχής τους, η ενεργειακή τους αξιολόγηση και η μελέτη για την αναβάθμισή τους.

  Όντας πιστοποιημένος από το Διεθνή Φορέα TUV AUSTRIA (Παράρτημα Ελλάδος) στην ανάλυση, εκτίμηση και εφαρμογή δομικών επισκευών και μεθόδων προστασίας βάσει του EN 1504, κύριο μέλημά μου είναι η προσεκτική προσέγγιση τεχνικών προβλημάτων, η μεθοδική αντιμετώπισή τους και η αξιόπιστη παροχή λύσεων».